auric infinity® Technology
NOVINKA !
Pripravujeme na rok 2024
Niečo viac o Auric INFINITY TECHNOLOGY :
Zatiaľ sa budú robiť iba sudy od 225 l.
Vieme, že oxidácia je nežiadúca . Pri tejto technológii neprichádza mušt alebo vino do styku so vzduchom a preto tu nenastáva oxidácia.
Pri odoberaní vzorky vína sa sud neotvára, odoberá sa víno iba cez ventil a aby neprišlo k oxidácii vina v sude cez speciálny ventil dodáme dnu dusík. Takto neprichádza k oxidácii v sude.
Šetri sa takto čas pri práci s vínom. Pri otvarani štupľa-zátky silikónovej alebo drevenej na sude prichádza ku vyparovaniu tekutiny a vtedy vzniká strata okolo 3%. a aj oxidácia. Potom je potrebné dolievať víno do suda aby nebol veľký voľný povrch na vine a aby neprišlo ku tvorbe bieleho povlaku (vinski kvet) a aj ku oxidácii vína.
Nepotrebujeme teda človeka - pracovnú silu na odoberanie a dolievanie vína do sudov.
Sud sa môže plniť už s vylisovaným muštom alebo i samotnými bobuľami hrozna. Bobule majú na svojej prirodzenej kožke už kvasnice a tým pádom nemusime dodávať žiadne iné kvasnice do suda.
Pri fermentácii vzniká v sude tlak a preto je tu špeciálny ventil ktorý udržuje stály konštantný tlak 0,5 barov v sude a zároveň zabraňuje kyslíku k prístupu ku kvasniciam.
Sud obsahuje
- speciálny ventil
- bezpečnostný ventil
- senzor tlaku a teploty
- kohútik na odoberania vzoriek
- vstupný a výstupný port
- ventil na dodávanie plynu
- silikónové tesnenie na dúžkach i hlave / aby sud zvládol tlak
- čelo/ hlava suda je od od plexiskla
- sud sa umýva s vodou s hlavicou pod tlakom
- sud sa konzervuje s dusíkom
- pred použitim sud treba umyť vodou a potom dodať kyslík aby kvasinky mohli lepšie štartovať svoj rozvoj. Kyslík sa vstrebe do dreva a tak pomôže ku lepšiemu štartu kvasinkam vo fermentácii
- kratší proces finalizácie vína, vino je pri teplote do 25 st. C hotové maximálne do 2 týždňov
- sud sa môže požívať i viackrát v sezóne
- doberanie vzoriek a dodávanie dusíka je bez otvárania suda. Všetko sa robí cez speciálny ventil.
- miešanie kvasiniek-batonaž nie je potrebná lebo je v sude tlak.